Welcome to
МАТЕРИКА

Имало едно време.....
Така започват всички приказки. Нашата започна в далечната 2005 година, когато създадохме Образователен център „Материка" , различен от всички останали. Място, където творчеството и креативността се срещат и да учиш е преживяване, пълно със страст и усмивки.
Ние вярваме в безграничния потенциал на всяко човешко същество и разбираме, че не всички хора учат по един и същи начин. Затова преподаваме с усмивка, вплитайки успешно метода Сугестопедия в своята работа. Всеки ден вдъхновяваме нашите курсисти за разкрият своите възможности и да постигат мечтите си. Подкрепяме ги да се развиват и да обогатяват себе си, създаваме подходяща среда, в която да учат с радост, интерес, вдъхновение и усмивки. И се радваме заедно с тях!
Image

Сугестопедия

От 2012 година „Материка" е партньор на Фондация „Проф. д-р Евелина Гатева и проф. д-р Георги Лозанов", като използваме метода Сугестопедия в курсовете за преподаване на чужд език за деца и възрастни, в курсовете по математика от 2 до 7 клас, в курсовете за подготовка за матура след 4 и 7 клас по математика, в курсовете за подготовка за матура след 7 и 12 клас по Бълг. език и литература. С голямо внимание прилагаме методиката в ранното чуждоезиково обучение и началната педагогика за деца, защото ученето с удоволствие, интерес и без стрес прави децата по-щастливи, по-спокойни и по–уверени в собствените си възможности.

ТАЙНАТА НА ВДЪХНОВЕНИЕТО

   Посланието на „Материка“ е Тайната на вдъхновението.

Коя е тайната... Може да бъде любовта, могат да бъдат децата, може да бъде всеки един от вас, когото подкрепяме в неговата уникална личностна изява – различна, индивидуална и специална...

Сугестопeдия, неформално учене, учене чрез преживяване. Това са трите посоки на образователен процес, който създадохме през 2005-та година, убедени че всичко се ражда на първо място с любов. Тези три посоки са ценни за екипа ни, защото всъщност заедно водят до центъра на магия, която наричаме „Материка“. „Материка“ е 13-годишно вдъхновение. Толкова години вече заставаме отвъд консерватизма в образованието, което фокусира учебния процес единствено върху резултата. Ние вярваме, че ученето е процес и растеж. Вярваме, че ученето е талантът на всяко дете или на всеки възрастен да разкрива своя свят през цялата индивидуалност, която носи. В „Материка“ учим нови знания, учим как функционално да прилагаме тези знания на практика, учим се взаимно един друг в доверие, учим се да работим в екип. Вярваме, че всеки курсист на „Материка“ знае какво може и как да постигне резултати в придобито и развито знание. Тази вяра е стойност за всяко дете. Или за всеки възрастен.

Защо работим в групова среда ... Ние не учим персонално. Всеки от нас пораства в учебния процес, трупайки знание и чрез опита на другите. Собственият ни мироглед се превръща в светоглед, когато допуснем до своя свят и света на хората до нас. Убедени сме, че най-ценно е човешкото отношение, което се създава в група. Умението да се свързваш с останалите чрез емоционалните преживявания ще бъде качество на бъдещето.

Защо учим през игра... Независимо дали рисуваме, пеем, смятаме, говорим, спорим или събираме цветя в градината – зад всяко действие откриваме магия. В „Материка“ работим с цялата емоционална палитра, която притежаваме. Тя носи в пъти по-голямо количество умствен ресурс от краткотрайната ни памет. А емоцията, знаете, помни през емоция. Ето защо учим, играейки. Играта е свободата да изразяваме себе си, да се свързваме с другите, да бъдем екип, да постигаме резултати и да споделяме успехите си.

„Материка“ е вдъхновение, вяра, любов, удоволствие, желание, резултат, споделят за нас децата и техните родители. Всички тези думи, толкова ценни в историята на нашия образователен център, разказват процеса на учене такъв, какъвто пожелахме да бъде; такъв, какъвто го създадохме заедно и с вас.

Когато светът дойде при теб – светът, в който знанието е ключе, с което ще отвориш нова врата.

Нашия екип

Вяра Николова
Вяра НиколоваУправител
математика, физик, сугестопедагог, обучител на преподаватели и разказвач на истории Магистър по физика и математика, от 1996 – 2007 год преподава в държавни училища. Допълнителна професионална квалификация „Учител по Информационни технологии“ , 5 ПКС по математика. Създава Център за образование „Материка“ през 2005 , с определена насоченост към подготовка да кандидатстване по математика след 7 клас . През 2006 година създава Фондация „Материка“ , чиято мисия е да подпомага развитието на образованието в България , подпомагане и развиване на талантите на деца, ученици и възрастни в различни области, подкрепа и развиване на иновативни методи на образование, онлайн и смесено обучение . От 2005 година в От 2007 година – сертифициран инструктор към ITCE – Златен партньор на Майкрософт , организира и води обучения за бизнес – потребители на Microsoft office и Microsoft Project. От 2008 създава и ръководи Център за професионално обучение към Фондация „Материка“, с който партнира за различни проекти към държавни и частни организации. През цялото време работи и като преподавател на деца 1-4 клас и тийнейджъри 5 – 7 клас. През 2012 година се дипломира като сугестопедагог към Фондация „ Проф. д-р Г. Лозанов и д-р Ев. Гатева“ и оттогава прилага науката сугестопедията и неформалното обучение като основни методи за усвояване на различни науки и разкриване на резервния комплекс у деца и младежи. Има богат опит като обучител и в настоящия момент работи като сугестопедичен преподавател по математика за деца и тийнейжъри, прави методически разработки в приложението на тази методика за разработването на съдържането в различни класове по математика и други предмети. Основния и интерес е приложението на методиката в обучението по математика за по – бързо и лесно възприемане на материала, без умора и с интерес. 5 години провежда различни експерименти, като интереса е насочен основно към модел за работа по математика на деца 1 клас, продължителен модел 2-4 клас, приложение в обучението 5 – 7 клас. Има създаден модел за обучение на състезателна математика, както и модел за изпреварващо обучение по математика за 7 клас – при подготовка за матура . От 2015 година води обучение на тема „ Създаване на креативна и мотивираща среда в обучението по математика“ на преподаватели по приложения на разработената методика в обучението по математика. Има повече от 15 курса за обучение на преподаватели от различни градове в периода 2015 - 2018 година.
Диляна Германова
Диляна ГермановаАнглийски език
Бакалавър- Педагогически науки с подспециалност Психология Магистър- Когнитивни Невронауки, специализация в човешката памет бакалавър и магистър , завършва образованието си по педагогически науки в University of East Anglia (Университет на Източна Англия), Норич, Англия. С екипа на Материка работи за първи път още като студентка в Лятна програма 2014 год., като след завършването си отново се връща и се присъединява към нас като преподавател по Английски език. Обучава се и прилага в своята работа методите сугестопедия и учене чрез преживяване, като споделя много опит от работата си в Английски училища. Основен интерес представляват натрупването на трайни езикови знания в ранна възраст (6-12 год.)